Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Seat Leon 1.0 TSI rammelend geluid bij start

Vraag gesteld door J. Reitsma op 20 december 2020

Bij het starten van een 1.0 TSI motor (2016) maakt deze een rammelend geluid. Volgens garage is dit een product eigenschap. Hij is namelijk naar een minuut compleet rustig. Nu hoor ik wisselende verhalen, 1 geeft aan dat dit een product eigenschap is van een 1.0 blok, en bij ander zegt dat er echt iets mis is. Dus toch ook hier maar navragen.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U ervaart een ratelend geluid na het starten van uw Seat Leon 1.0Tsi. Dit geluid verdwijnt na ongeveer 1 minuut na het starten.

Het is altijd lastig om vanaf een afstand geluiden te beoordelen. Daarnaast kunnen er vele oorzaken zijn die ratelende geluiden veroorzaken.

Toch worden er vrij veel meldingen van dit euvel gemaakt bij de 1.0TSi motor. Het geluid zou afkomstig kunnen zijn van het stangetje van de wastegate van de turbo dat na verloop van tijd speling krijgt. Tijdens de opwarmfase van de katalysator, laat dit stangetje dan van zich horen. Het verhaal gaat dat er gewerkt wordt aan een oplossing, maar dat die er nog niet is.

Dit filmpje op Youtube laat het geluid horen en u kunt duidelijk zien waar u uw vinger tegen aan kunt houden om te controleren of het geluid daar vandaan komt.

Het lijkt me verstandig om dit eerst te controleren en het dan bij de dealer nogmaals aan te kaarten. Als er gewerkt wordt aan een fix, dan kunnen ze dit probleem ook bij uw auto aanpakken als de oplossing er is.

Mocht dan toch blijken dat de ratel hier niet vandaan komt, dan lijkt het me zinvol om verder te laten onderzoeken waar het geluid dan wel vandaan komt.