Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruiten krabben in de winter

Vraag gesteld door J. Veeninga op 22 december 2020

Het valt mij op, dat als jullie een tip om ruiten te krabben om ijsvrij te maken, jullie totaal geen aandacht schenken om minimaal 5 cm verwijderd te blijven van de randen. Dit kan namelijk haarscheurtjes opleveren als deze bij vorst met de ijskrabber worden geraakt.
(Hetzelfde gaat ook op voor ruitenwissers.) Gevolg uiteindelijk (on)verklaarbare en lastig te traceren lekkages. Waarom wordt dit nooit vermeld?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat bij het ijsvrij maken van de voorruit het advies is 5 cm bij de uiterste randen van de voorruit weg te blijven. Dat zou volgens u haarscheurtjes opleveren en mogelijk zelfs lekkages.

Het is de bedoeling dat je formeel de voorruit volledig ijsvrij maakt. Dat kan immers een boete opleveren van wel 240 euro. Met volledig ijsvrij gaan we ook uit van de betreffende rand van tenminste 5cm waar u op doelt. Dat kan immers ook goed zicht beperken en een extra grote dode hoek opleveren van de A-stijl.

Uiteraard moet dat niet ten koste gaan van de voorruit zélf en moet deze ongeschonden ijsvrij gemaakt kunnen worden. Vandaar het advies daar een daarvoor bestemde ijskrabber te gebruiken of ruitenontdooier en niet te improviseren met een waterkoker of iets anders dat de ruit zou kunnen beschadigen. Dan zie ik eerlijk gezegd géén gevaar voor de buitenranden van de voorruit. En vanuit de praktijk kennen wij dergelijke gevaren ook niet. Met een kleine 9 miljoen auto's in Nederland zou dat bij de eerste bevroren ruiten bij nachtvorst dan toch ook dergelijke klachten moeten regenen. Dat is niet het geval. Eerlijk gezegd is uw opmerking voor mij nieuw en kom ik nergens een dergelijk advies tegen of ervaringen vanuit de praktijk.