Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhandelingsruimte

Vraag gesteld door op 22 december 2020

Ik ben van plan een nieuwe Octavia Combi te kopen met alle toeters en bellen. Afhankelijk van de motorkeuze luidt de offerte 36400 of 39400€. De inruilwaarde voor mijn oude Octavia is 11000€ overeenkomend met de inkoopwaarde die de ANWB geeft. Valt er iets te zeggen over hoe groot mijn onderhandelingsmarge is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent bezig met de aanschaf van een Skoda Octavia voor één van de genoemde catalogusprijzen.

De inruilwaarde van uw huidige auto is overeenkomstig de inkoopwaarde van de ANWB. Ik vermoed dat u doelt op de ANWB Verkoopservice en niet de ANWB Koerslijst. Wanneer de nieuwe auto niet met een nog aanvullende korting wordt verkocht, zou ter compensatie een hogere inruilwaarde wel op z'n plek zijn. Dan moet u met een schuin oog kijken naar de verkoopwaarde van uw huidige auto volgens de koerslijst en daarop als inruilwaarde gaan inzetten. Wanneer uw auto voor de inkoopwaarde weer wordt verhandeld pakt men immers de volle marge op de nieuwe auto. Daar mag men best iets op inleveren. 

Wanneer men na onderhandelen kiest voor een korting op de nieuwe auto, dan zou dat bedrag bij benadering het verschil moeten zijn tussen de inruilwaarde en de verkoopprijs. Wanneer u op ongeveer de helft van dat bedrag komt dan is dat een redelijke kortring. Maar zoals de offerte er ogenschijnlijk nu uitziet moet er nog wel wat in het vat zitten. En schroom niet om met een tegenbod te komen en hoog in te zetten. Dat is het spel en zo moet u het óók spelen.