Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Multiriem maakt piepend geluid

Vraag gesteld door F. van Zon op 25 december 2020

Ik heb een hyundai santa fe uit 2008 en 150000 Km gereden.
bij het rijden en ook bij stilstand en draaiende motor maakt de v-riem een piepend schril geluid.
wat is er aan de hand en hoe op te lossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De multiriem van uw Hyundai Santa Fé produceert een zeker bijgeluid en u vraagt wat er aan de hand is en hoe dat op te lossen.

Het is altijd lastig op afstand tot een betrouwbare diagnose te komen. De riem kan immers te slap staan, maar het geluid kan ook afkomstig zijn van een dynamo of geleiderol van deze multiriem. Wanneer ik zo op afstand de meest voordehand liggende oorzaak zou moet aanwijzen, dan is veroudering van de riem wel de meest logische. Gezien de kilometerstand is deze vermoedelijk niet eerder vervangen en vermoed ik dat óók gezien de leeftijd van de auto, de riem inmiddels is uitgedroogd met mogelijk ook kleine haarscheurtjes als gevolg. De riem zal piepend en kreunend zich dan wat nadrukkelijker laten horen, zeker ook na een koude en vochtige nacht wanneer bij de koudstart ook de nodige verbruikers worden ingeschakeld zoals verlichting, ventilatiesysteem en achterruitverwarming. 

Nader onderzoek is uiteraard noodzakelijk om tot een definitieve diagnose te komen, maar mijn vermoeden gaat richting een nieuwe riem als definitieve oplossing.