Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekkage koelvloeistof, defect thermostaathuis en sensor?

Vraag gesteld door op 6 januari 2021

Duidelijk zichtbaar lekt er koelvloeistof (minimaal, druppels) uit het thermostaathuis (monteur noemt het waterhuis) Gek genoeg daalt het niveau van de koelvloeistof in het reservoir niet zichtbaar.
Wat waarschijnlijk een relatie heeft met dit probleem is dat de temperatuurmeter van de motor (dashboard) vaak daalt naar 0 en dan weer stijgt naar het gebruikelijk niveau (pijltje in het midden). Kan het zijn dat de sensor die aan het thermostaathuis ook defect is? Tevens stinkt (verbrand achtige lucht) de auto van binnen na een lange rit bij stationair draaien, kan dit koelvloeistof zijn die op een heet deel van de motor terecht komt? Heeft u indicatie wat de kosten zijn van reparatie of vervanging van het thermostaathuis. Het betreft een Renault Laguna II (2006, benzine 1.6v)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Er is sprake van een koelwaterlekkage zonder dat het niveau nadrukkelijk daalt. Het betreft een Renault Laguna van 2006.

Of het probleem met de temperatuursensor daarmee te maken heeft valt op afstand niet vast te stellen. Misschien dat er een luchtbel zweeft in het koelsysteem waardoor de sensor soms niks aangeeft. Ook de geur in het interieur zal toch echt nader onderzocht moeten worden waar dat van afkomstig is. Er kan immers ook sprake zijn van een lekkende kachelradiateur die ook een dergelijke geur in het interieur kan verspreiden. 

Een thermostaathuis is universeel voor rond de 50 euro te koop en schat ik in dat met de- en montage én frisse koelvloeistof dit voor rond de 300 euro wel te vervangen moet zijn. Maar ik wil benadrukken dat een diagnose op afstand eigenlijk een onmogelijk opgave is, en dat de auto voor nader onderzoek bekeken zou moeten worden om op alle vragen het passende antwoord te kunnen geven.