Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 2 jaar na aanschaf Dacia Lodgy 3 keer een kapotte accu

Vraag gesteld door Mr. E. van Veenendaal op 7 januari 2021

Januari 2019 Dacia Lodgy aangeschaft, 1 jaar oud. Inmiddels is de accu 3 maal vervangen en de dynamo in augustus 2020. De vorige dynamo laadde kennelijk te veel stroom bij, de huidige ‘was niet aangemeld’ en de laatste oorzaak van de derde dode accu in december 2020. Is dit een plausibele verklaring voor alle dode accu’s?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Inmiddels is drie maal de accu vervangen van uw Dacia Sandero inclusief dynamo. U vraagt of de genoemde redenen plausibel zijn.

Een dynamo die té veel bijlaadt kan de accu inderdaad al snel om zeep helpen. Er kan inwendige sluiting ontstaan en de accu u al snel in de steek laten en onherstelbaar beschadigd raken. Nieuwe start/stop accu's moeten wel z.g. 'aangemeld' worden maar wat er dan wezenlijk mis is gegaan waardoor wederom de accu vervangen moest worden is me niet helemaal duidelijk.

Vervelend is het wel hoewel ik wel de neiging heb de verantwoordelijke dealer het voordeel van de twijfel te geven. Men is lijkt mij wel wat slordig of nalatig geweest waar men ook wel de rekening voor gepresenteerd krijgt. Maar het is vooral vervelend voor u en loopt het vertrouwen in dealer en auto wel een deuk op. Ik denk alleen dat dit echt iets exemplarisch is en niet wat u structureel zal achtervolgen. Maar na drie nieuwe accu's moet het wel klaar zijn en definitief opgelost. Dat mag u gerust wel benadrukken bij de dealer. Het moet zeker geen terugkerend ritueel gaan worden want dan moet u zeker vervolgstappen gaan ondernemen.