Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import auto

Vraag gesteld door op 22 december 2020

Een import auto die nog op naam in NL gezet moet worden staat bij een universele garag. Deel 1 staat op (1/4/19) en heeft nog 3mnd  vd 2 jaarfabrieksgarantie.  Er staat 18000 op de teller. Hoe kan ik weten dat de auto niet ouder is als onderhoudshistorie onbekend is voor 1/4/19 en bijvoorbeeld kilometers kunnen zijn teruggedraaid. Is aan VIN chasisnummer te achterhalen  wanneer auto is geproduceerd?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je uit het chassisnummer de productiedatum en locatie kunt halen.

Op de 10e positie is een cijfer of letter gerelateerd aan een productiejaar. Meer info daarover vindt u op deze website.

Ik wil wel benadrukken dat de eerste afgifte van een kenteken bepalend is voor het bouwjaar. Dus een productiedatum kan best 2018 zijn geweest terwijl de datum eerste afgifte in 2019 heeft plaatsgevonden. Dat is dan in de regel het bouwjaar en niet de productiedatum. De datum afgifte deel 1 is ook feitelijk de ingangsdatum van de fabrieksgarantie.

U geeft aan dat er geen onderhoudshistorie bekend is. Het is van belang dat er een inzichtelijke historie bekend is van de auto zoals een ingevuld onderhoudsboekje met bijvoorbeeld een datum van onderhoud met een kilometerstand. Met name ook om bij een latere verkoop dit niet nadelig te laten zijn voor de restwaarde wanneer deze ontbreekt.

Mogelijk dat gezien de leeftijd en ook de kilometerstand er nog geen onderhoudsbeurt heeft plaatsgevonden. Dan is het wel belangrijk dat er iets van een herkomst bekend is. Dus een oorspronkelijke dealer met eventueel een vermelding van een oorspronkelijk kenteken. Dus een aanwezig oorspronkelijk onderhoudsboekje met voor zover van toepassing een open en inzichtelijk verleden is essentieel.

Ik weet geen merk en type auto maar bij veel moderne auto's kan de merkdealer de kilometerstanden óók nog weleens uitlezen. En misschien moet u bij de verkoper er nadrukkelijk op aandringen dat hij ''zwart-op-wit'' de kilometerstand moet kunnen garanderen en dat ook opnemen in het koopcontact.