Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog toerental starten auto

Vraag gesteld door op 4 januari 2021

Ik heb soms bij het starten van mijn fiat panda dat het toerental oploopt tot 4000 toeren, stationair. Soms helpt het herstarten van de motor. Soms is het juist na herstarten dat er slechts 500 toeren gemaakt worden en de motor snel uitvalt. Een garage heeft de auto uitgelezen, maar er werden geen storingen gevonden. Er is dus niet duidelijk geworden waar dit aan kan liggen. Uitgerekend als de garage de auto start gebeurd dit niet. Waar zou ik eventueel aan kunnen denken/naar kunnen laten kijken?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het starten draait de motor van uw Fiat Panda stationair soms wel 4000 toeren. Na een herstart soms slechts 500 toeren. U zoekt de oorzaak.

Een duidelijke concrete aanwijzing heb ik helaas niet kunnen vinden. Het is wel zo dat de ECU stekkers soms vochtig is en slecht contact maakt. Ik sluit niet uit dat soortgelijke verschijnselen dan kunnen optreden. Misschien dat het gasklephuis vervuild is en de luchtmassameter gereinigd moet worden.

Maar een hele herkenbare en typisch Panda gerelateerde oorzaak heb ik niet kunnen traceren. Ook de Wegenwacht herkent geen duidelijk veel voorkomend '''pech onderweg'' defect in het omschreven verschijnsel. Mogelijk dat het toch frequenter gaat voorkomen en er uiteindelijk wel iets door de garage gevonden kan worden.