Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel pk en Nw voor rijden in de bergen?

Vraag gesteld door J.A.M. van den Akker op 6 januari 2021

Ik zoek een auto waarmee ik gemakkelijk zonder veel moeite in de bergen in Zwitserland kan rijden.
Ook snel inhalen op de Duitse autobaan vind ik belangrijk.Er wordt veelal minstens 130km gereden en als de weg klimt gebeurt het nogal eens dat je achter een vrachtwagen komt.Zeker ook op stijgende kleinere bergwegen komt dit voor.Ik ben op zoek naar een benzine auto in de middenklasse en denk zelf dat een auto van 150 pk of meer en een koppel van 200Nw of meer de opties zijn.Mijn voorkeur gaat uit naar een Renault Megane Estate TCe 130Pk met 1700kg trekgewicht.Daarnaast heb ik ook interesse in een Opel Astra en Ford Focus.Kunt U mij s.v.p een advies geven m.b.t pk's,Nw's gewicht?
Ik neem aan dat een 3 cilinderauto vaak te weinig trekkracht biedt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U zoekt een auto met goede prestaties. Met uw inschatting van minimaal 150 pk en minimaal 200 Newtonmeter zit u aan de goede kant van de streep. Méér vermogen en koppel is uiteraard prettig en comfortabel. Er zijn ook driecilinders die een dergelijk vermogen en koppel leveren. Het is gunstig als het maximum koppel bij een laag toerental wordt bereikt. We spreken dan van een soepele motor met kracht 'onderin'. Op het moment dat u het volledige potentieel van de motor wilt benutten blijft het wel zaak om de motor toeren te laten draaien. Langdurig met een laag toerental volgas geven belast de motor mechanisch en thermisch meer dan wanneer de motor op zijn gemak kan draaien. 

Voor wat betreft gewicht: het maximale trekgewicht zegt alles over wat een auto mág trekken, maar een auto met een hoger trekgewicht is niet automatisch een betere caravantrekker. Ook adviseren wij een goede gewichtsverdeling tussen auto en caravan. Het werkelijke gewicht van de beladen caravan is idealiter niet meer dan 75% van het werkelijke gewicht van de auto. Dat is iets om op te letten bij het uitzoeken van een combinatie, maar ook bij het beladen van auto en caravan.