Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij Remmen

Vraag gesteld door op 22 december 2020

Ik heb een Mercedes C180 Kompressor uit 2008 en heb sinds kort een raar geluid elke keer als ik rustig rem en tot stilstand kom, het moment wanneer mijn auto stil komt te staan ( voor een stoplicht ) hoor ik aan de voorkant een bonkend geluid, alsof je met een hamer op hard plastic slaat en dat 1 malig wanneer ik dus rem. Mijn remklauwen, schijven etc zijn vorig jaar nog vervangen. Wat zou het kunnen zijn? Tijdens het wegijden hoor ik het SOMS ook 1 malig op dat moment vanuit stilstand naar beweging.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Mercedes C-klasse en u vraagt wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn.

Het betreft hier een achterwiel aangedreven auto en sluit ik de aandrijflijn als mogelijke oorzaak uit. U geeft aan dat in een recent verleden remklauwen, schijven en wellicht ook blokken zijn vervangen. Is het geluid ná die tijd ontstaan dan denk ik dat de aandacht toch richting de remmen moet gaan. Misschien een kantelende beweging van remblok of klauw met een droge bonk als gevolg. Ik denk ook nog aan overmatige speling op een draagarm(rubber) of fuseekogel die nét in dergelijke situaties zich kan laten horen. 

Een diagnose zónder de auto te kunnen onderzoeken is altijd lastig. Nader onderzoek is dus wel wenselijk omdat het toch best een relevant geluid zou kunnen zijn. Maar de vermoedelijke oorzaak moet denk ik wel richting het bovenstaande gezocht worden, met het advies daar op kort termijn toch maar door een garage naar te laten kijken.