Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geel lampje storing uitlaatgassysteem: motor slaat af

Vraag gesteld door J. van der Linden op 21 december 2020

Ik heb een Seat Alhambra uit 2006: een 2.0 TDI
Gisteren na net het wegrijden thuis slaat de motor voor het stoplicht af. Starten doet ie wel, draait 2 sec, en dan bob, bob, bob, sluit ie weer af. Paar keer starten, probleem blijft. Geel lampje uitlaatgas systeem brand. Op parkeer plaats geduwd. 2 uur later geprobeerd, en ja starten en rijden. Terug (300m) voor de deur thuis. Lampje brand nog steeds. 1 dag later, gewoon starten, lampje uit, en rijd ook prima. Geen waarneembaar vermogensverlies of veel zwarte rook. Sinds maart veel minder gereden, dus aandeel korte stukjes (2x / week boodschappen) is flink toegenomen
Wat kan de oorzaak zijn?
Kan dit zomaar nog 1 keer gebeuren?
Wat kan ik doen om de oorzaak weg te nemen?
Moet ik langs de garage? (er is nu alleen niets te vinden / voelen tijdens het rijden)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een storing aan uw Seat Alhambra 2.0 TDI uit 2006 die vervolgens een dag later uit het niets weer opgelost blijkt.

Het is altijd lastig om op afstand tot een diagnose te komen. Maar de Wegenwacht weet te melden dat bij deze generatie Alhambra diesels de EGR-klep nog weleens wil vervuilen, waardoor de motor slecht gaat lopen. De Wegenwacht maakt bij pech onderweg die klep schoon, dat op dat moment vaak afdoende zal zijn. Maar wanneer dit vaker voorkomt en relatief snel na elkaar, dan is er meer aan de hand en is garagebezoek noodzakelijk.

U zou in uw geval het nog even kunnen aankijken of het verschijnsel al dan niet terugkomt. Mocht dat het geval zijn dan zou een schoonmaakbeurt van de EGR klep mogelijk de oplossing kunnen zijn. Dat kan ook verklaarbaar zijn vanwege het grote aandeel korte ritjes de laatste tijd, waardoor deze klep juist vuile uitlaatgassen te verwerken krijgt voor terugvoer naar de motor en daardoor bovenmatig kan gaan vervuilen.