Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie op reparatie

Vraag gesteld door J. Beijersbergen op 22 december 2020

Begin 2020 is de versnellingsbak van mijn volvo S60 gereviseerd. Gelijk nieuwe drukgroep en dubbel massa vliegwiel. Na 3000 km(!) probleem met koppeling (geluid). Mijn garage alles vervangen en geclaimd via tussenbedrijf Foegro(?) bij fabrikant Luc. Die laatste wijst claim af want er is te zien dat de onderdelen te heet zijn geworden. Techneuten bestrijden dat dat iets te maken heeft met het geluid. In feite had mijn garage/Foegro op voorhand moeten checken of het garantie was. Dus met lopende motor samen met Foegro en Luc de wagen testen. Niet gebeurd en nu zit mijn garage in het schip en vraagt mij om een bijdrage. Het is niet mijn fout, maar ik vind het ook niet eerlijk. Mijn zoon (automonteur)  stelt dat je de oude onderdelen (drukgroep en vliegwiel) best kan nameten of ze nog goed zijn. 1e vraag: kunnen jullie dat? is jullie antwoord dan iets om juridisch mee verder te gaan of kan Luc jullie antwoord gewoon ter zijde schuiven? wat kost jullie expertise; dat bedrag zou ik nog wel willen betalen. Is het inschakelen van de Bovag zinvol?!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Ik begrijp dat 3.000 km na een nieuwe koppeling met vliegwiel én een versnellingsbak revisie er al heel snel een bijgeluid hoorbaar was. De claim wordt door koppeling fabrikant Luk afgewezen omdat na onderzoek bleek dat de koppeling te heet geworden zou zijn.

De oorzaak van het betreffende bijgeluid lijkt echter nog niet te zijn getraceerd of is in ieder geval onzeker, maar wel essentieel wat betreft de schuldvraag. Maar feitelijk is uw garage de uitvoerende partij geweest, ongeacht wie de betreffende onderdelen heeft geleverd of de bakrevisie heeft uitgevoerd. Dus uw garage is aansprakelijk en heeft u feitelijk ook garantie op de gehele reparatie. Wanneer het geluid niets te maken heeft met de ingreep óf het is door onjuist gebruik ontstaan, dan is het aan de garage om het concrete bewijs daarvoor te leveren.

De ANWB beschikt niet meer over een expertise bureau om dergelijk onderzoeken te doen met een voor alle partijen bindende uitspraak. Dat kan eventueel wel via de Dekra als beëdigd expertisebureau. Een beeld van de kosten heb ik niet maar vermoedelijk al snel richting 300-400 euro. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat uw garage aan zet is en de afwijzing van Luk meer iets is tussen hen en niet u aangaat. En mocht u er samen ook graag uit willen komen, zou u bovenstaande expertise bureau kunnen inschakelen en de kosten op basis van ongelijkheid. Een dergelijk rapport kan ook voor juridische vervolgstappen ingezet worden.

Zie aanvullend ook ons stappenplan Klachten na onderhoud en reparatie