Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager

Vraag gesteld door S. v.d. Ven op 24 december 2020

Heb een fietsendrager van 18 kilo, twee elektrische fietsen zonder accu van 22 kilo. 62kilo totaal. De kogeldruk van trekhaak is 54 kilo. Nu heb ik overschrijding van 8 kilo, kan dit kwaad of niet??
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overschrijdt de maximale kogeldruk met 8 kg. U vraagt of dat kwaad kan.

Overschrijding van de maximale kogeldruk is niet toegestaan. U schrijft dat de kogeldruk van de trekhaak 54 kg is. De kogeldruk van de auto kan nog lager zijn en die is leidend.
De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag, maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan bij een ongeval ook in uw nadeel geïnterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en de te hoge kogeldruk.