Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door R. Koot op 28 december 2020

Mijn distributieriem brokkelt af waardoor er deeltjes loslaten dit bij een Peugeot 2008 van 3 jaar oud.
Hij geeft aan dat ik me motor uit moet zetten omdat de oliedruk weg valt.
Nu wil de dealer de riem vervangen uit coulance.
Mijn vraag is of ik later niet nog meer problemen kan krijgen omdat er deeltjes daar van in de motor zitten.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw drie jaar oude Peugeot 2008 heeft een distributieriem met inmiddels loslatende deeltjes. De dealer gaat deze terecht kosteloos vervangen maar u vraagt zich af of de losgelaten deeltjes niet later voor gevolgproblemen gaan zorgen.

Uiteraard zal de dealer de motorolie aftappen en een nieuw oliefilter monteren, maar kunnen fijne vezels van de riem zich ook elders in de motor ophouden. En misschien dat zelfs ook de aanzuigzeef van de oliepomp van riem restanten ontdaan moet worden. Om die reden begrijp ik uw argwaan zeker en denk ik dat u bij de dealer nadrukkelijk moet navragen wat het protocol nu is. Want dit verschijnsel is bij bepaalde Peugeot motoren zéker de dealer niet vreemd en denk ik dat hij wel preventieve handelingen gaat uitvoeren om er zeker van te zijn dat de motor inwendig schoon is. En laat uiteraard de ingreep met alle handelingen op een werkorder of garantie factuur ook op papier zetten. Mocht er in de toekomst dan tóch iets voorvallen, dan kunt u altijd nog refereren aan dit voorval.

Vermoedelijk zal de dealer de motor wel gaan spoelen of tussentijds verversen, maar vraag daar nadrukkelijk naar. Laat uw bezorgdheid horen en laat de dealer dat vooral door een passende ingreep ook wegnemen.