Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel en LPG of CNG samen kan dat? En wat zijn de consequenties t.a.v. de milieuzones

Vraag gesteld door op 4 januari 2021

Mijn buscamper met kenteken *** wil ik graag verder ombouwen (lees: geld in investeren) maar ik vrees in de toekomst toch beperkingen t.a.v. de milieuzones.
Als ik er voor kies om de auto die nu op diesel rijdt te voorzien van een LPG of CNG installatie en deze opnieuw laat keuren kan ik dan wel de milieuzones in? Waar hoor ik rekening mee te houden als ik dit wil doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw bedrijfswagen om te bouwen tot buscamper maar u vreest milieuzone maatregelen in de toekomst en vraagt of ombouw naar LPG of CNG een alternatief kan zijn.

Allereerst is de genoemde bus van emissieklasse 4 en is dat wat uitstoot betreft niet zodanig verontrustend dat Europa voor u op slot gaat. De kans is groot dat in de toekomst u in bepaalde grote steden niet wordt toegelaten, met name in Frankrijk en Duitsland, maar op het gebied van recreatief gebruik ben ik ervan overtuigd dat u nog vele jaren genoeg bewegingsvrijheid zult beleven om met de camper op pad te gaan. Daarbij komt ook dat voor ombouw naar LPG een diesel technisch gezien helemaal niet geschikt is en dit in de praktijk ook niet voorkomt. En (gedeeltelijk) op aardgas laten draaien is technisch kennelijk zó complex dat ik eigenlijk dat als individuele ingreep uitsluit.

Ik begrijp uw bezorgdheid omtrent milieuzones maar ik denk dat dit bij deze generatie diesel voor kampeerdoeleinden niet terecht is. En technisch gezien zijn de genoemde ingrepen eigenlijk niet haalbaar. Er zijn genoeg camper met emissieklasse 4 én minder die ook de komende jaren zonder al te grote beperkingen prima vakantie kunnen blijven vieren. Misschien met steeds minder bewegingsvrijheid in de stedelijke gebieden maar met nog ruim voldoende ruimte er omheen om gewoon deze diesel een diesel te laten.