Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Declareren verbruikskosten auto aan ontvanger mantelzorg

Vraag gesteld door op 4 januari 2021

Ik heb een kennis die met dementie is opgenomen en verzorginrichting.
Ik ben via levenstestament handelbevoegd en mag gemaakte kosten declareren. Ik rij ongeveer 80 km per week dus zo 300 a 350 km per maand. Deze bezoeken voor boodschappen,dokter overleg en praatje noteer ik in de openbare dementieagenda. Ik rij in een Peugeot 307 CC 59-PF-VG ik heb de auto nieuw gekocht maar inmiddels is het een oudje 2004. Ik betaal nu al geruime tijd alle kosten zelf. Het loopt inmiddels toch redelijk in de papieren en ik zou graag de gemaakte kosten voor brandstof onderhoud en slijtage declareren. Ik weet dat de belastingdienst 0,19 aanhoud. Mijn auto rijd zeker niet goedkoop en banden en onderhoud is ook best veel. Wat is een te verdedigen bedrag voor de km vergoeding in deze situatie?
Vast bedankt voor uw antwoord.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat bij benadering de werkelijke kilometerkosten zijn van uw auto die u vanwege de omschreven omstandigheden mag declareren.

Wanneer uw jaarkilometrage gemiddeld ergens tussen de 4.000-4.500 km bedraagt, dan gaat dat kilometerprijs al gauw richting de 90 ct/km all-in. Wanneer het u uitsluitend gaat om onderhoud/slijtage en brandstof, simpel gezegd de variabele kosten die beginnen te tikken wanneer u met de auto gaat rijden, is een indicatie van 33 ct/km redelijk sluitend.