Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid 1.2 TSI motor in Skoda Octavia combi na 2012

Vraag gesteld door op 31 december 2020

We willen onze oude Skoda Octavia combi 1.6 van 2005 met LPG en 370000 km inruilen en een nieuwe ruime vergelijkbare Skoda Octavia combi 1.2 vanaf bouwjaar 2014. Hoe is de betrouwbaarheid van deze motoren en zijn deze op LPG om te bouwen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat u aan betrouwbaarheid mag verwachten wanneer u een Skoda Octavia 1.2 TSI Combi laat ombouwen tot LPG.

Veel merken zijn gestopt met de ondersteuning van LPG. Dat betekent nog niet dat ze verbieden LPG in te bouwen, maar dat de inbouw van een gasinstallatie wel gevolgen kan hebben voor de fabrieksgarantie. Op de occasionmarkt komen we dan vooral auto's tegen van merken die LPG wel ondersteunden. Dat is binnen het merk vaak ook beperkt tot één of enkele modellen. Ook bij VW en de aanverwante modellen komen we feitelijk door de fabrikant gehomologeerde LPG installaties niet meer tegen. Dus een beeld van hoe betrouwbaar het huwelijk is tussen de genoemde Octavia en de LPG installatie hebben we vanuit de praktijk niet. 

LPG is (na aardgas/CNG/groengas) wel de schoonste brandstof aan de pomp, maar een moderne benzine-auto draait schoner op benzine dan op LPG. Dat komt doordat de motor tot in detail is ontworpen voor de brandstof benzine. Dat is ook mede de reden dat autofabrikanten geen of nauwelijks nog af-fabriek LPG activiteiten kennen. Er zijn slechts een handje vol modellen die met een achteraf gemonteerde installatie zo tóch nieuw geleverd kunnen/konden worden. Natuurlijk kan nagenoeg bij elke auto achteraf een LPG installatie geplaatst worden maar zonder goedkeuring van de fabrikant. Wanneer duurzaamheid en betrouwbaarheid een belangrijk criterium is, zal dit wat mij betreft toch het meest gegarandeerd zijn wanneer de motor draait op de brandstof waar deze op ontwikkeld is.