Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid 1.2 TCE motor bj. 2016

Vraag gesteld door op 1 januari 2021

Momenteel rijd ik in een Renault Megane IV uit 2016. Km stand nu is 78.500. Mijn distributieketting is bij 68.000 nu al door Renault vervangen wat ik heel vroeg vind. Het overmatige olieverbruik was in een eerder stadium rond de 50.000km al opgevallen en verholpen door de pakkingen te vervangen. Dit viel gelukkig nog in de verlengde garantie van 5 jaren/80.000.

Kan dit een terugkerend fenomeen zijn binnen een aantal jaren/maanden? Hoe betrouwbaar zijn deze motoren voor op de lange termijn? Is inruil op korte termijn voor een Japanner (Mazda) een verstandige optie? Ik hoor namelijk bijna nooit iets over Mazda.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft tot dusver geen al te goede ervaring met uw Renault Megane met 1.2 TCE motor. Na een reeds vervangen distributieketting en nodige noodzakelijke vervangen pakkingen, vraagt u zich af of inruil voor een Mazda misschien een verstandige optie is.

Het is inderdaad wel zo dat de genoemde motor van de generatie t/m 2016 de reputatie heeft van hoog olieverbruik en zijn de distributieketting problemen wat ons betreft ook geen uitzondering. Dus bij de genoemde kilometerstand toch wel dit soort buitensporige gebreken zorgt wel voor een begrijpelijke onzekere blik in de toekomst. Dat u een Japanner en in het bijzonder Mazda noemt als een toekomstige vervanger voor uw Megane kan ik me wel voorstellen. De Aziatische merken worden al decennia beschouwd als het meest duurzaam en betrouwbaar.

Nu met de aflopende verlengde fabrieksgarantie in het verschiet is inruil ook geen vreemde overweging. Na 4-5 gebruiksjaren is het relatief ook geen slecht moment om voor een redelijk bij te betalen bedrag weer voor een nieuwe auto te gaan. En dan is een Mazda of andere Aziaat een hele veilige keuze om voor de deur te hebben, wanneer u de nadruk wat meer wilt leggen op een duurzaam en betrouwbaar product waar je in verhouding inderdaad nauwelijks klachten van verneemt.