Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden Kia Sportage

Vraag gesteld door op 3 januari 2021

Na hoeveel kilometer zijn de voorbanden van een KIA Sportage 1.6 TGDi=Line automaat normaal gesproken aan vervanging toe.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt wat een normale levensduur is van de banden van een KIA Sportage 1.6TGDi-Line.

Het is ontzettend lastig om een levensduur van een band aan te geven. Heel veel factoren bepalen namelijk de levensduur van een band. Rijstijl, belading, veel stadsgebruik of juist lange afstanden, bandenspanning en uitlijning zijn bijvoorbeeld allemaal factoren die een rol kunnen spelen.

Daarnaast is er ook nog veel verschil tussen banden onderling. Een harde band gaat misschien lang mee, maar kan minder goed presteren qua wegligging, terwijl juist een zachtere band beter presteert op wegligging maar sneller zal slijten. De samenstelling van een band is uiteindelijk altijd een compromis.

Met een hele grote kans op allerlei afwijkingen naar boven en naar onder, zou ik wel durven stellen dat een set banden, bij normaal gebruik aan de voorzijde, zo'n 30.000 tot 40.000 kilometer mee moet kunnen gaan. In het algemeen gaan ze aan de achterzijde vaak wat langer mee dan gemiddeld.