Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Band ineens leeg, maar niet lek?

Vraag gesteld door C.M. Boerma op 6 januari 2021

Mijn rechter achterband heb ik nu al een paar keer ineens half leeg aangetroffen. Na oppompen blijft de band gewoon vol. Tot ineens, dat kan enkele dagen zijn, maar ook enkele weken, hij weer gedeeltelijk leeg is. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? En moet ik mijn band hiervoor laten vervangen of kan ik dit anders op lossen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U geeft aan dat één band regelmatig bijgepompt moet worden om vervolgens na dagen ineens weer gedeeltelijk leeg te zijn.

Dan moet er toch sprake zijn van een lekkage. Dat kan uiteraard een spijker of schroef zijn maar lekkage van het ventiel of de aansluiting daarvan op de velg is ook een optie. Ook kan een tubeless band soms niet goed afsluiten op de velgrand en onvoorspelbaar gaan lekken.

Ik denk dat de beste optie is dat u het wiel op lekkage laat checken, bijvoorbeeld bij een bandenspecialist. Het wiel gaat dan in een bak met water en zal elke willekeurige lekkage wel zichtbaar worden. Maar nader onderzoek is noodzakelijk. Er is een lek echter de vraag is waar. Op de bovenstaande wijze kan men dat opsporen.