Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS storing

Vraag gesteld door op 27 december 2020

Gaat om Opel Meriva, 2011. ABS lampjes geven storing aan. Uitgel. door garage (geen dealer), diagn was sensor lv defect. Deze vervangen. Nog storing, nieuwe diagnose, nu lager rechtsachter. Dit lager vervangen, maar nog storing. Nu is diagnose (kan alleen dit nog zijn) defecte ABS comp. Is dit een (mogelijk) juiste diagnose en of een juiste volgorde van werken en diagnose stellen? Of is uitleescomp. niet in staat juiste diagn te stellen en heeft een b.v. dealer meer mogelijkheden om fout vast te stellen. Na 2 dure reparaties geen oplossing. Nu mogelijk volgende reparatie met opsturen en revisie ABS comp. Is dit een reeel voorstel?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Meriva geeft een ABS storing en na diagnose van een universele garage is er tevergeefs tot twee keer toe zonder succes een vervanging uitgevoerd. De storing blijft, met nu de ABS pomp als aangewezen verdachte.

Diezelfde pomp is wel vaker dé bron van dergelijke storingen bij de Opel Meriva. Bij het uitlezen kan het zijn dat de betreffende storing je gemakkelijk op het verkeerde been zet en is het vaak ook een kwestie van interpreteren. Ik zou me kunnen voorstellen dat een dealer op basis van merk en type gerelateerde kennis wat makkelijker veelvoorkomende klachten weet te herkennen dan een universele garage. Maar in alle redelijkheid mag u wel van een professional verwachten dat de betreffende diagnose het gewenste resultaat oplevert. En dat is tot twee keer toe niet gebleken.

Feitelijk zijn dat kosten waar u niks voor terugkrijgt en vind ik dat u daar de garage over moet aanspreken. Het is prima dat de pomp voor controle en reparatie naar een specialist wordt opgestuurd maar dat bij de facturering zéker de eerder ten onrechte vervangen onderdelen worden gecrediteerd. Deze zijn immers niet defect gebleken.

Zie aanvullend ook ons Stappenplan onderhoud en reparatie.