Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de kosten voor repatriëring (bijv. vanuit Noorwegen)

Vraag gesteld door I. Denissen op 20 december 2020

Stel mijn auto met restwaarde 5000 gaat stuk in Noorwegen. In de voorwaarden staat dat als de kosten van repatriëren hoger zijn dan de restwaarde gaat ie niet mee. Maar wat zijn die kosten? Over hoeveel geld praten we dan? Nergens vind ik een richtlijn of globale indicatie voor deze kosten. Is het mogelijk om deze kosten (voor Europa) een keer te publiceren? Ik neem aan dat jullie best wel een statistiek hiervoor hebben opgebouwd.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de repatriëring van een voertuig uit Noorwegen.

Zoals u terecht aangeeft wordt er een afweging gemaakt tussen de restwaarde (dit is dus de waarde, na het optreden van het probleem) en de transportkosten. Indien de transportkosten hoger zijn dan de restwaarde van het voertuig, zal er meestal niet overgegaan worden tot een repatriëring.

Helaas kunnen we geen indicatie geven van de te verwachten transportkosten. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of een auto in ergens het noorden van Noorwegen, bijvoorbeeld Hammerfest gestrand is, of dat een auto veel zuidelijker zoals bijvoorbeeld in Oslo staat. Alleen de afstand al tussen deze twee plaatsen is al bijna 2000 kilometer enkele reis. Een transport vanuit Hammerfest zal dus echt veel duurder zijn dan vanuit Oslo.

Daarnaast spelen allerlei andere factoren mee die ook een invloed kunnen hebben op de transportkosten. U kunt hierbij denken aan het soort schade, afmetingen van de auto, de aanwezigheid van andere voertuigen die gerepatrieerd, overtochten per ferry die gemaakt moeten worden etc. 

Ook voor de te bepalen restwaarde van de auto zijn er veel scenario's mogelijk. Is het een groot of klein probleem, heeft de auto veel of weinig kilometers gereden, hoe is de staat van onderhoud? Het zijn allemaal zaken die veel invloed kunnen hebben op de restwaarde.

De Alarmcentrale zal in dit soort situaties altijd samen met u de (on)mogelijkheden bespreken en binnen de voorwaarden proberen voor u een zo goed mogelijke oplossing te bieden. Op voorhand een uitspraak doen, is bij dit soort maatwerk helaas echt onmogelijk.