Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging banden

Vraag gesteld door S. Schoenmaker op 15 december 2020

Mijn banden maat 195/60 r16. Er zitten nu 4x zomerbanden onder. Maar ik moet de 2 voorbanden vervangen. Wat is de aanbeveling, aankopen 2x all seasons banden of 2x zomerbanden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent toe aan twee nieuwe voorbanden en u vraagt welke keuze te maken. Gewoon weer twee zomerbanden zoals gemonteerd óf twee all-seasonbanden.

De combinatie van twee all-seasons en twee zomerbanden is niet verstandig en wil ik u nadrukkelijk afraden. Het weggedrag kan nadelig beïnvloed worden of zelfs onvoorspelbaar onder bepaalde omstandigheden. Ik wil benadrukken dat ongeacht de keuze voor zomer-, all-seasons of winterbanden dat altijd betrekking moet hebben op vier stuks en geen mix van banden met duidelijk uiteenlopende eigenschappen.

Wanneer u definitief zou willen overstappen op all-seasonbanden zou het veel beter zijn wanneer u dat meteen rondom doet. Dat is wel een forse investering maar liever géén all-seasonbanden dan twee. En anders de keuze voor twee zomerbanden. Daar is op zich natuurlijk ook niks mis mee.

Met als aanvullend advies wat ons betreft de (nieuwe) beste banden op de achteras te laten monteren. Een achterwielslip (overstuur) is heel wat moeilijker te corrigeren dan een voorwielslip (onderstuur). Daarom verdient het de aanbeveling de beste banden achter te monteren. Daarbij komt ook dat het gedrag van de banden op de vooras eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip, dan de banden op de achteras.

Zie ook onze bandentests