Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vering

Vraag gesteld door K. le Fevre op 19 december 2020

Ik heb 2e hands een citroen jumpy gekocht en nu blijkt dat deze auto een verhoogd laadvermogen heeft, terwijl ik meestal met heel weinig lading rijd, meestal zelfs leeg. Bestaat de mogelijkheid om de (achter)veren te vervangen voor zwakkere veren zodat het rijcomfort verbeterd? 
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Citroën Jumpy wordt niet of nauwelijks beladen en ervaart u om die reden het veersysteem onnodig stug. U vraagt of slappere vervangveren mogelijk zijn.

Dat lijkt me op zich geen probleem. Ik denk dat de dealer meerdere varianten kan aanbieden óf via een verenspecialist. Een feit is wel dat de auto op papier een technisch toelaatbare massa heeft waar o.a. ook het veersysteem op aangepast is. Wanneer er slappere schroefveren onder gaan blijft die technisch toelaatbare massa echter op papier ongewijzigd. Wanneer een volgende eigenaar wél de maximaal toelaatbare massa wil benutten, kan er natuurlijk een onveilige situatie ontstaan. Die maximaal toelaatbare massa kan relatief eenvoudig via de RDW naar beneden gewijzigd worden maar ik wil maar benadrukken dat er wel een mits en een maar aan vastzit. 

Dus technisch is er origineel of universeel vast een slapper set verkrijgbaar, maar wees ervan bewust dat de auto t.o.v de typegoedkeuring wel gewijzigd wordt.