Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuur trekt niet terug naar midden

Vraag gesteld door M. Zandstra op 19 december 2020

Ik heb een Opel Corsa uit 2002 (?). Het is mijn eerste auto. Nu ben ik gewend bij auto's die ik heb geleend dat het stuur eigenlijk altijd terug wilt naar het midden. Dus als ik na een bocht het stuur een beetje los laat gaat hij vanzelf weer rechtdoor. Mijn huidige auto doet dit half. Scherpe bochten trekt hij "rechter", maar niet volledig recht. Ook als ik rechtdoor rij en het stuur een stukje naar links of rechts doe, blijft hij steeds dat stukje naar links of rechts rijden IPV dat hij dat als nieuw rechtdoor punt ziet.

Mijn vraag is dus eigenlijk of dit normaal is? Of kan het een probleem zijn met de stuurbekrachtiging of iets dergelijks? Als het niet normaal is, wat zou het dan eventueel kosten om te laten repareren?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft het stuurgedrag van uw auto en u vraagt of dat duidt op een gebrek.

Het stuurkarakter van een auto kan merk en type best wisselend zijn, zeker rond de middenstand. Maar we moeten in uw geval ook rekening houden met een auto van 18 jaar. Ik weet niet waar u de vergelijking mee maakt maar het rijgedrag van deze auto kan mogelijk ook een ouderdomsverschijnsel zijn. 

Als eerste lijkt het me zinvol de bandenspanning te checken én het beeld van de bandenslijtage. Verkeerde wielstanden kunnen immers ook van invloed zijn op het terugkomen naar de middenstand bij het uitkomen van een bocht. Verkeerde bandenslijtage is dan vaak het gevolg en kan dan in die richting wijzen. Verder begrijp ik dat dit de bekrachtigde versie is van de Corsa en zou u nog kunnen overwegen de bekrachtigingsolie te laten verversen. Er kan misschien ook sprake zijn van inwendige vervuiling. En tot slot zou een fuseekogel ook zwaar kunnen gaan en dat om die reden het stuurwiel niet meer zo gemakkelijk automatisch naar 0 gaat. 

Al het bovenstaande zijn dus mogelijke aandachtspunten maar wanneer alles dik in orde lijkt en er géén technische verklaring valt te ontdekken, is het misschien ook gewoon een eigenschap. Na 18 gebruisjaren kan er sprake zijn van enige slijtage en veroudering en hoort het er misschien ook gewoon bij.