Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stilstaande auto tijdens thuiswerken

Vraag gesteld door op 19 december 2020

Wegens thuiswerken staat mijn auto misschien wel 90% van de tijd stil op de parkeerplaats in de straat.

Is het wellicht beter om toch maar een keer in de zoveel tijd te rijden en zoja, klopt het dat de accu oplaadt tijdens het rijden? Het gaat om een kleine auto uit 2004.

Daarnaast zei een kennis dat het niet goed is om in de winter de benzinetank helemaal vol te gooien. Klopt dat of maakt dat niets uit? (Het leek mij eerder in de zomer i.v.m. beetje uitzetten benzine door de hitte).
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Door het thuiswerken komt uw auto amper van z'n plek. U vraagt wat u preventief kunt doen.

Met allerlei stille gebruikers op de achtergrond zal een startaccu langzaam uitgeput raken. Vandaar eigenlijk al vanaf het begin van corona ons advies minimaal ééns per twee weken een ritje te maken van tenminste een half uur. Dat is voldoende om de accu volledig geladen te krijgen en de auto startklaar te houden wanneer u 'm weer nodig heeft. 

Een volle benzinetank maakt de kans op verontreiniging in de tank het kleinst, maar dat gevaar ontstaat pas na enkele maanden. Duurt het echt zó lang voordat je weer je tank aanvult met frisse benzine, is het advies bij voorkeur E5 te tanken en geen E10. Mijn advies is om bij incidenteel gebruik bij voorkeur premium E5 benzine (Shell V-Power, Esso Synergy Supreme+ en BP Ultimate) te gebruiken die vooralsnog volledig vrij zijn van bio-ethanol. Deze duurdere en wat duurzamere kwaliteit is een verstandige investering met minder kans op aantasting van het brandstofsysteem.  Zo beperkt u de risico's op inwendige aantasting en verontreiniging van het brandstofsysteem.