Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter spoelen

Vraag gesteld door op 16 december 2020

Garage (PON dealer) geeft aan dat de roetfilter gespoeld moet worden: kosten 630 euro. Op internet vind ik ook 150 euro. Heb door corona een tijd weinig gereden of kleine stukken. Nu wekelijkse weer langere afstanden. Kan ik de roetfilter ook beter krijgen door af en toe 100 te rijden in de vierde versnelling (meer toeren maken) of ontkom ik er niet aan om te spoelen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw dealer geeft aan dat het roetfilter van uw VW gereinigd moet worden en dus verzadigd is. Kosten ruim 600 euro terwijl u elders schoonmaakacties tegen komt van 150 euro. 

Vermoedelijk is de laatst genoemde ingreep een geforceerde regeneratie, waarbij de kans erg groot is dat het nodige aan roet wel verdwijnt maar niet de opeenhoping van as. Het effect is dan in de regel tijdelijk. Ik weet geen leeftijd en kilometerstand van uw auto maar mogelijk verklaart dat waarom het filter inmiddels verzadigd is. Misschien ook in combinatie met uw korte ritjes de laatste tijd.

De duurste oplossing is uiteraard een nieuw exemplaar, maar kan het huidige filter ook prima grondig gereinigd worden na demontage. Dat is wat mij betreft met de hand op de knip tóch de beste ingreep. Voor 150 euro een geforceerde regeneratie is mogelijk toch echt uitstel van executie. Beter is het om te gaan voor een duurzamere reiniging. Het genoemde bedrag van de dealer is overeenkomstig deze ingreep maar u zou ook bij een specialist terecht kunnen redelijk bij u in de buurt. Mogelijk voor een wat scherper bedrag dan wat uw dealer rekent. 

Er is overigens niks mis met het rijden in een hoger toerengebied om zo het regeneratieproces opnieuw te laten plaatsvinden. Mogelijk zonder het beoogde resultaat, maar het is altijd het proberen waard.