Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remschijven

Vraag gesteld door H.C.J. Wetemans op 14 december 2020

Auto van €20000 met Bovag garantie gekocht. Wat als blijkt dat er de rijmschijven te dun zijn na 4000 km rijden. Valt dit onder garantie ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw aangekochte occasion van 20.000 euro blijkt na 4.000 km te dunnen remschijven te hebben. U vraagt of dit onder de 6 maanden Bovag garantie valt.
 

Als een auto wordt afgeleverd dan moet u ervan uit kunnen gaan dat u binnen 10.000 km niet voor noodzakelijk onderhoud naar de garage hoeft. U geeft aan dat u ongeveer  4.000 km met de auto heeft gereden en daarom lijkt het in dit geval dat de auto met gebrekkig onderhoud is afgeleverd.

Onder de garantie vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Banden, ruiten, radio en accessoires vallen niet onder de garantie. Remmen (blokken en schijven) vallen binnen de garantie, mits de auto nog niet aan het reguliere onderhoud toe is. Slechts 4.000 km ná aflevering is dat uiteraard veel te vroeg en moet de verkoper dit kosteloos herstellen.