Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen doen vaag naar schijven en blokken (alle 4) vervanging

Vraag gesteld door op 15 december 2020

Ik heb mijn auto laten door onderhoudsbeurt gaan door mijn Opel dealer, op 15-12-2020. Auto in kwestie is Opel Mokka, bj. 2014, 1.4 Turbo, automaat. Er was indicatie van de dealer dat remmen (gehele set, remschijven en remblokken) aan vervanging waren, dit heb ik geaccepteerd. Toen ik kwam auto op te halen, ik heb beseft dat remmen doen bijna niet - ik kon pedaal helemaal tot de bodem drukken, voor auto alleen heel langzaam tot stop te komen. Ook, wielen konden niet helemaal geblokkeerd te worden zodat ABS zou in functie komen. Vakman die auto heeft behandeld, heeft gezegd dat ik moet paar honderd kms rijden om dit te beginnen goed te werken. Omdat goede remmen kunnen verschil tussen veilig rijden en ongeluk, maar ook tussen leven en dood maken, ben ik gewoon bang om zo een zeer slecht remmende auto op de weg te zetten en rijden, met mijn vrouw en twee kinderen. Ik heb duidelijk gemaakt dat auto die zo slecht remt kan ik niet terugnemen. De vakman geeft meerdere keren toegegeven dat hij kan niets verder doen om deze te verhelpen. Ze hebben toch auto terug (hopelijk) voor nadere checkups genomen, en ik heb  een vervangende auto gekregen. Het probleem geeft mij gevoel zoals dat de lucht in het systeem zit, hopelijk gaan ze ook dit goed nakijken, maar, tuurlijk, uw mening en advies is van grote waarde voor mij. Zijn ook bepaalde normen voor goede functioneren van remmen? Waar kan een auto met een goedgekeurde Remtestmachine voor voertuigen getest worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de laatste onderhoudsbeurt zijn de remschijven en remblokken van uw auto vervangen. U bemerkt duidelijk een negatief verschil na deze ingreep, zoals het tot de bodem intrappen van het pedaal met een gebrekkige remvertraging.

Het lijkt alsof er lucht in het remsysteem zit of zelfs een in- of uitwendige lekkage. Ik begrijp dat de dealer deze ingreep heeft uitgevoerd en dat men er nogmaals naar gaat kijken of inmiddels al heeft gedaan. Na nieuwe remmen is een korte inslijtperiode niet helemaal ongebruikelijk maar een diep pedaal duidt echt wel op een serieus probleem. Mocht u twijfels houden, ga gerust naar dit onafhankelijke keuringsstation bij u in de buurt die ook een remmen testbank heeft. Dan weet u meer!