Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met versnellingsbak

Vraag gesteld door M. Sanders op 16 december 2020

Op zondag 13 december plofte er iets in onze auto tijdens het rijden (dus niet tijdens het schakelen). De auto maakte een geluid van tandwielen die over elkaar kraakten. En de auto kwam tot stilstand. Bij het meermaals herstarten maakte de auto hetzelfde geluid en kwam niet in beweging. De wegenwacht constateerde er plekke (na inspectie) dat de versnellingsbak kapot was. Onze auto werd afgesleept naar de dealer waar we de auto een 1/2 jaar geleden gekocht hebben. We hebben bij de dealer ook aangegeven dat de auto eerder tijdens het rijden weleens uit de tweede versnelling schoot. De dealer geeft nu aan dat er naar aanleiding van een proefrit niets aan de hand is en wij maar moeten aantonen dat de versnellingsbak daadwerkelijk kapot is. Ze geven aan dat ze geen defect kunnen vinden en zeggen dat het wellicht een takje op de weg was wat ergens tussen is gekomen (dit terwijl we op een N-weg reden). Wij durven niet meer met de auto te rijden (bang dat we weer ergens stil komen te staan) en omdat de BOVAG bijna verlopen is denken we dat de dealer een loopje met ons neemt. Kunnen we ergens een onafhankelijk advies opvragen waarmee we de bewering van de dealer kunnen weerleggen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bijna een half jaar geleden kocht u een occasion waar u inmiddels versnellingsbak klachten mee hebt gehad. De verkoper meldt dat alles in orde is. U twijfelt.

U schetst een merkwaardige situatie. Het is duidelijk dat er onderweg spontaan iets heeft voorgevallen en dat de auto op dat moment niet meer berijdbaar was. Des te merkwaardiger is het dat de auto zonder ingreep het nu gewoon weer doet. Ik denk dat u wel nadrukkelijk moet aangeven dat dit voorval tijdens de garantietermijn heeft plaatsgevonden. Mocht er buiten de garantie opnieuw iets met de versnellingsbak gebeuren en is er duidelijk wél sprake van een definitief defect, moet u wel kunnen refereren aan een eerder voorval. Dan kunt u met terugwerkende kracht alsnog een beroep doen op de Bovag garantie.

Ik begrijp uw onzekerheid op dit moment. U zou kunnen overwegen een occasionkeuring te laten uitvoeren waar uiteraard meerdere onderdelen bekeken en getest worden. Met een dergelijk rapport kunt u terug naar de verkoper en staat u sterk omdat dit een onafhankelijk onderzoek is. Dat kan bij de Dekra in Uden. Locaties dichterbij zijn er helaas niet.