Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oplaadbare reserve accu's voor auto's

Vraag gesteld door J. Verstegen jr. op 18 december 2020

Zijn er ook oplaadbare reserve-accu's te koop, bijvoorbeeld voor een elektrische Nissan Leaf.
Dat zou handig zijn in verband met de actieradius.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt of er reserve accu's te koop zijn, bijvoorbeeld voor een Nissan Leaf, om zo meer actieradius te krijgen.

Een accu pakket van een elektrische auto zit meestal in de bodem van de auto ingebouwd en is ontzettend groot. Het is dus onmogelijk om een reserve accu mee te kunnen nemen en deze onderweg te kunnen wisselen voor een grotere actieradius.

Om u een indruk te geven ziet u hier hoe een accu pakket van een Nissan Leaf eruit ziet.

Wel was er bij de Nissan Leaf een constructie waarbij het accu pakket op een huurbasis bij de auto geleverd werd. U betaalt dan een maandelijks bedrag voor de accu. Dit werd gedaan om de angst weg te nemen dat na een aantal jaar de accu niet meer genoeg capaciteit zou hebben. Zo krijg je een nieuwe accu als de capaciteit onder de 75% komt te liggen.

Tevens kon zo de aanschafprijs van de auto relatief laag gehouden worden. Uiteraard staat daar wel een een maandelijks bedrag voor de huur van de accu tegenover.

Toch zien we dat deze constructie eigenlijk niet gebruikelijk is. Alleen Renault en Nissan hadden deze vorm van accu huur. De angst voor degradatie van de accu blijkt in de meeste gevallen ongegrond, en de maandelijkse bijkomende kosten wil ook niet iedereen.

Tevens zijn de capaciteiten van de snelladers veel groter geworden. Nu zien we dat in een tijdsbestek van ongeveer 30 minuten een accu vaak al voor 80% opgeladen kan worden. Een relatief korte stop maakt dus mogelijk om toch weer voldoende actieradius te krijgen.

Het is niet voor niets dat Nissan reeds afscheid genomen heeft van deze constructie. De verwachting is dat ook Renault hetzelfde zal gaan doen.