Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Hyundai

Vraag gesteld door F. Hellmann op 17 december 2020

olieverbruik van de nieuwe Hyundai fastback, wagen gekocht 14/02/2020 gekocht bij Garage Wittenberg Hilversum. al na een paar maanden merkte ik tot mijn schrik dat mij oliepeil tot tot het absolute minimum gezakt was, garage heeft een paar liter bijgevuld met de mededeling om de 1000km nakijken. Na 14500 km eerste servicebeurt het oliepeil opnieuw tot minimum gedaald. Garage vertelde 1 liter olie op 1000 km normaal. Er is ook geen verder onderzoek gedaan. Later heb ik de importeur opgebeld, deze vertelde hetzelfde en werd ik verder weggezet als een lastige klant. Gaarne uw mening? Heb ik recht op vergoeding of iets anders?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht een nieuwe Hyundai begin dit jaar maar u bemerkt een hoog olieverbruik. Uw dealer geeft aan dat een verbruik van 1 liter olie op 1.000 km normaal is.

Ik heb geen volledig beeld van wat uw auto op 14.500 km aan olie daadwerkelijk heeft geconsumeerd maar de norm van 1 liter op 1.000 km is verre van normaal. Ik weet dat autofabrikanten een norm hanteren dat vooral voor hun ruimschoots aan de goede kant van de streep zit. Meestal maximaal 0,5 liter op 1.000 km. In de handleiding meldt Hyundai overigens geen enkele norm aan olieverbruik. 

Waar de grens van het acceptabele wel ligt is moeilijk aan te geven. 1 liter op 10.000 km vinden wij geen probleem. 1 liter op 5000 km discutabel. En verder heb je te maken met de door de fabrikant opgestelde norm. Dus wat gevoelsmatig óók wat ons betreft een hoog verbruik is, kan voor de fabrikant ruimschoots acceptabel zijn die dan toch feitelijk het laatste woord heeft. Maar ik benadruk dat 1 liter olie op 1.000 km onacceptabel is en ik denk dat u juridisch sterk staat wanneer u dat aanvecht. Wanneer uw auto met 1 liter olie het meer dan 2.000 km weet vol te houden wordt het alweer en stuk lastiger. Gelukkig geeft Hyundai 5 jaar garantie, mocht het zich in de toekomst steeds slechter door ontwikkelen. Maar blijf de dealer bestoken bij elke onderhoudsbeurt met de opmerking van hoog olieverbruik. En uiteraard regelmatig peilen en bijhouden wat er bij moet.