Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuw motorblok

Vraag gesteld door op 13 december 2020

Ik heb een Kia picanto uit 2012, met 95.000 km op de teller. Nu is het blok gescheurd (achter de olie toevoer naar de startmotor) en vroeg ik het me af of het verstandig is om er een nieuw of 2e hands blok in te laten plaatsen of een andere aan te schaffen en deze in te ruilen of wat de beste optie is De auto is verder in nette staat.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Door een scheur in het motorblok met een olielekkage als gevolg moet de volledige motor vervangen worden. U vraagt wat de beste optie is. Inruilen of toch maar een andere motor, nieuw of gebruikt.

Ik weet niet wat de toedracht is van dit gebrek en of er een relatie is met een dealer waar u de auto ook gekocht heeft. Want dit is een buitensporig gebrek gezien de leeftijd en kilometerstand. Hopelijk is er een dealer in het spel die dan ook in samenspraak met de importeur met een passend voorstel zou moeten komen. Want zo inruilen met defecte motor levert een inruilwaarde op dat niet in verhouding is met wat u normaal zou moeten kunnen terugkrijgen. De koerslijst laat een normale inruilwaarde zien van ruwweg 4.500-5.000 euro en dat is nu misschien minder dan een kwart. 

Los van het bovenstaande zal een gebruikte motor de goedkoopste oplossing zijn. Maar bij voorkeur wel met een nagenoeg overeenkomstige kilometerstand. Met het dubbele op de teller is er toch alweer sprake van méér gevorderde gebruikersslijtage. Dus een gebruikte motor met aantoonbare bescheiden kilometerstand is een prima optie. Een nieuwe motor is natuurlijk de meest veilige keuze, maar dan praat je wellicht over een investering dat de restwaarde van de auto in goede staat al overschrijdt.

Tenzij u een dealer mee krijgt die samen met de importeur zijn verantwoordelijkheid neemt voor een motor de een veel langere levensduur had moeten garanderen. Voor dergelijke stappen zie ons Stappenplan klachten na aankoop