Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet een auto achter schijfremmen hebben voor ESP?

Vraag gesteld door op 15 december 2020

Heeft een personenauto achter schijfremmen nodig voor esp?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of voor de werking van ESP een auto een remsysteem moet hebben met achter remschijven en géén remtrommels.

ESP is sinds 2011 verplicht voor alle nieuwe modellen die op de markt verschijnen. Modellen die toen al een typegoedkeuring hadden en nu nog steeds nieuw worden geleverd moesten vanaf 1 november 2014 verplicht uitgerust zijn met ESP.

Het zorgt ervoor dat de auto in gevaarlijke situaties beheersbaar blijft. Het zal proberen de auto (zo lang als mogelijk) uit een slip te houden door de vier wielen onafhankelijk van elkaar - en op het juiste moment - af te remmen en het gas terug te nemen. Het reageert razendsnel.

ESP heeft diverse regeleenheden

  1. wielsnelheidssensoren meten hoe snel de wielen draaien
  2. dwarskrachtmeter meet de zijdelingse bewegingen van de auto
  3. stuurhoeksensor meet de uitslag van de voorwielen

Als de door deze sensoren gemeten waarden buiten bepaalde grenzen komen ‘weet’ de auto dat hij in de slip dreigt te komen. Het systeem zal dan het motormanagement opdragen om gas terug te nemen. De ABS-pomp krijgt opdracht de juiste wielen af te remmen. Al deze opdrachten worden in milliseconden verwerkt en uitgevoerd. Daarvoor hoeven net als de werking van de inmiddels al geruime tijd verplichtte ABS er niet per se achter remschijven gemonteerd te zijn. Deze systemen zijn ook functioneel te krijgen met remtrommels achter.