Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakende remmen - remblokken

Vraag gesteld door H.M. Maassen op 10 december 2020

Ik heb recent alle remschijven en remblokken vervangen maar merk dat als ik start met autorijden en uit mijn parkeerplaats maneuvreer de remmen een kraak geluid afgeven. Tegen die lage snelheid gebruik ik de rem meer dan het gaspedaal. Dit is niet een piepgeluid, ik heb alle remblokoppervlaktes en remklauw piston oppervlaktes ingevet en er zitten anti squeal plaatjes op de remblokken. Nadat ik een paar keer geremd hebt is het kraak geluid weg. Ik krijg te horen dat dit vaker bij auto's met automatische versnellingsbakken voorkomt. Wat veroorzaakt dit en hoe kan ik dit verhelpen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Bij het manoeuvreren met uw auto kraken de remmen.
Het is op zich geen probleem als de remmen bij het tot stilstand komen of bij het afremmen van de kruipneiging van een automaat even wat kraken. In het bijzonder bij een automaat horen we dat inderdaad wel meer. Het is een gevolg van de wrijving tussen remblok en remschijf, of door lichte beweging van het remblok in zijn behuizing . Een lichte corrosie op de remschijf kan het geluid verergeren. Na een paar keer remmen is de schijf weer 'gepolijst' en is het geluid weg. 
Als het echt storend is wil het nog wel eens helpen om een schuin kantje aan de remblokken te maken of een likje speciaal vet tussen het remblok en de remzuiger te smeren.