Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten vervangen spruitstuk en regulier onderhoud

Vraag gesteld door op 7 december 2020

Bij een gecombineerde jaarbeurt/APK/bandenwissel van mijn Fiat Grande Punto (automaat/dec. 2006/175.000 km) bleek een lekkage in de uitlaat te zitten. 3 bouten van het spruitstuk bleken te zijn afgebroken, waardoor de hele handel eruit moet om deze uit te kunnen boren. Geschatte totale kosten 1600 à 1700 euro. Is de auto dit nog waard en staan de kosten hiertoe in verhouding. De auto is altijd goed onderhouden bij dezelfde garage.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Fiat Grande Punto van 2006 moet een relatief prijzige ingreep ondergaan en u vraagt of het dat nog waard is en in verhouding met de restwaarde.

Ik heb niet alle details van uw auto maar wanneer ik de ANWB Koerslijst https://www.anwb.nl/auto/koerslijst/koerslijst
raadpleeg, dan zal de inruilwaarde of verkoopprijs particulier ruwweg 1.500- 2.000 euro bedragen. Dat is dus nagenoeg overeenkomstig de ingreep. De conclusie is dan gauw dat het een onverstandige investering is. Dat zou het terecht ook kunnen zijn wanneer u tóch plannen had om naar een andere auto uit te kijken of er meerdere kostbare ingrepen eraan zitten te komen. Is dat allemaal niet het geval, is de auto verder in prima staat en zou u best nog een paar jaartjes door willen met deze auto, dan moet u deze investering min of meer uitsmeren over de nog volgende gebruiksjaren. Veel afschrijving heeft deze auto niet meer, dus die kostenpost is nagenoeg nihil. 

En misschien dat de ingreep nog mee kan zitten. Na het verwijderen van het spruitstuk zou het nog kunnen dat de afgebroken tapeinden tóch eruit gedraaid kunnen worden. En anders moet inderdaad de cilinderkop verwijderd worden voor het genoemde bedrag. De keuze is uiteraard aan u maar misschien helpt de bovenstaande motivatie.