Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge pieptoon op snelweg

Vraag gesteld door E.H. Reinders-Kronenburg op 15 december 2020

We hebben een VW Up uit 2012. Tijdens het rijden op de snelweg met een snelheid rond de 100 KM per uur, ervaren wij een irritante hoge pieptoon die soms aan een stuk aanwezig is, en soms valt hij weg. Als je het gaspedaal los laat verdwijnt het geluid. Heel af en toe is deze pieptoon ook hoorbaar in de bebouwde kom. Wat kan dit zijn volgens u?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar het omschreven bijgeluid vandaan zou kunnen komen bij uw VW Up!

Bij de Wegenwacht zijn van de Up! verschillende euvels bekend maar iets dat gerelateerd kan zijn aan een hoge pieptoon heb ik niet kunnen ontdekken. In theorie zijn daar echter verschillende oorzaken voor mogelijk. U zou kunnen proberen wat er gebeurt op het moment dat u de koppeling intrapt. Het geluid zou uit de versnellingsbak afkomstig zijn en verdwijnt wanneer je de koppeling intrapt. Verder kan er ergens valse lucht lekken met een fluittoon als gevolg, maar kan er ook een lager hoorbaar zijn van een span- of geleiderol van een van de aandrijfriemen of een dynamo lager.

Er zijn wel twee handen vol mogelijke oorzaken te bedenken waar nader onderzoek op verricht moet worden. Ik vrees dat een garage bezoek onvermijdelijk is, met de hoop dat het geluid gereproduceerd kan worden. Anders wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg.