Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gekraak bij drempel Volkswagen

Vraag gesteld door op 19 december 2020

Mij onderstel kraakt aan de voorkant als ik een drempel neem. Nadat de auto 15 minuten rijd dan hoor je het gekraak niet meer.

Als ik de auto een nacht laat staan dan komt het geluid weer terug bij de eerste kwartier als ik de auto weer ga rijden. Zeg maar als de auto koel is bij het begin

En dit is alleen aan de voorkant en als ik de drempel pak hoor je gekraak

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De eerste 15 minuten kraakt het onderstel van uw auto bij het nemen van verkeersdrempels.

Dit geluid is alleen waarneembaar in een dynamische situatie. Zoals u het omschrijft, en zoals het ook in de meeste gevallen in de praktijk blijkt te zijn, hoort u het krakende geluid van de stabilisatorstang die een draaiende beweging maakt in de stabilisatorrubbers. Dit is een vervelend bijgeluid dat ontstaat bij het wat nadrukkelijker inveren, zoals bij het nemen van iets grote hobbels. De verkeersdrempels zijn bekende objecten voor dergelijke bijgeluiden.

Het verschijnsel is onschuldig maar geen prettig bijgeluid, dat doet vermoeden dat er iets heel ergs aan de hand is. Dat is in de regel niet het geval. Wanneer de garage deze rubbers vervangt is het ongetwijfeld weg. Soms worden de rubbers gedemonteerd, schoongemaakt en met wat vettigheid ingesmeerd. Maar vervangen is het meest effectief, relatief simpel en niet erg prijzig. Wanneer het in uw geval na een kwartiertje weer stil is, is het nog in een begin stadium. Maar het rubber zal door veroudering steeds minder flexibel en elastisch worden en is de kans groot dat het geluid steeds nadrukkelijker wordt. Zoals gezegd relatief onschuldig maar kan uiteraard met nieuwe rubbers verholpen worden.