Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie

Vraag gesteld door J. Sepers op 19 december 2020

Ik wil een Renault captur kopen van feb.2020. Als ik de service beurt in feb. 2021 bij een erkende Ford-dealer laat uitvoeren vervalt dan de Fabrieksgarantie van Renault?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw mogelijk aan te kopen Renault uit 2020 valt nog onder de fabrieksgarantie maar u vraagt of het bezwaarlijk is het onderhoud bij een niet-dealer garage te laten uitvoeren. Met name of dit gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie.

Hoewel in de garantievoorwaarden ongetwijfeld zal staan dat de auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk of niet-dealer garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over het betreffende merk auto. Het onderhoud elders kan in geval van garantie wel in uw nadeel geïnterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Ik wil ook nog wel benadrukken dat de dealer altijd op de hoogte is van modificaties en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele of niet-dealer garage mis je dan dat soort ingrepen. De fabrieksgarantie is echter niet in gevaar, maar de service en de goodwill mogelijk wel wanneer een dealer merkt dat u voor onderhoud naar elders gaat.