Naar artikel

Ernstig condens probleem Ford B-max

Vraag gesteld door J.M.C. Morskate op 10 december 2020

Ik ben in bezit van een Ford B-Max 1.0 Ecoboost, titanium 74 kW.
Bij mijn laatste servicebeurt vorige week (98.000 km) heb ik overlegd met garage over hevige condensatie op de ramen. Ik heb de airco laten controleren, die is in orde.
Ook als de auto warm is, bijvoorbeeld tijdens een rit van meer dan 100 km, gebeurt dat zo maar plotseling. Airco aan, airco uit niets helpt. Zelfs met verhoogde circulatie i.p.v. temperatuurregeling op automatisch lukt het niet  om de ruiten schoon te blazen. We moeten voor- en achterruitverwarming inschakelen om goed zicht te hebben. Maar ook de zijruiten blijven beslaan. Dat leidt tot echt onveilige situaties.
Tevens bleek dat voor- en achterruitverwarming na een tijdje automatisch weer uitschakelen, waarna de ellende weer begon.
Nu de herfst begonnen is treedt dit probleem regelmatig op, vooral bij temperaturen tussen 3 en 6 graden. Afgelopen winter gebeurde het ook vaker.

Ik meen dat een airco vocht aan de lucht onttrekt, dus dat met airco aan het probleem zich niet voor zou moeten doen. De garage gaf echter aan dat onder een bepaalde temperatuur de airco uitvalt c.q. niet meer functioneert. Condens zou dan veroorzaakt kunnen worden doordat er nog vocht/water in het “kachelhuis” (ik weet niet of dat de juiste naam is) zit, dat met de warme lucht de auto in geblazen wordt. Als dat vocht eruit is, zou er geen probleem meer mogen zijn. Dat blijkt dus niet het geval.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U klaagt over vochtige ramen in het interieur van uw Ford B-Max. De garage heeft daar geen directe oorzaak voor kunnen vinden.

Bij de genoemde temperaturen is dat wel een vervelend bijverschijnsel van dit seizoen. Het is waar dat de airco een handig hulpmiddel is om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Maar met wel een kanttekening. 

Bij een lage buitentemperatuur heeft het airco koudemiddel de eigenschap niet boven een bepaalde druk te kunnen komen. Daardoor wordt er veel minder warmte onttrokken en wordt er geen of weinig vocht uit de lucht gehaald. Dus het effect bij lage temperaturen is niet spectaculair en zal een airco een niet al te grote bijdrage kunnen leveren om de ruiten weer condensvrij te krijgen.

Het is bij vocht in de auto natuurlijk per definitie raadzaam om te checken of er geen aanwezige lekkage is. Dus is het ergens nat onder de vloermat (b.v. door regenwater via het kachelhuis) of in de kofferruimte. Want dan blijft dit verschijnsel je achtervolgen en zal er energie gestoken moeten worden in het traceren van een waterlekkage. Maar is alles droog én staat het recirculatieknop van het ventilatiesysteem niet op ''aan'', dan vrees ik dat het een onvermijdelijk verschijnsel is dat hoort bij het huidige seizoen. U zou nast de bekende zeempjes en trekkertjes als hulpmiddel ook nog een voor de auto ontwikkelde ontvochtiger kunnen aanschaffen én regelmatig weer de voor- en achterruit verwarming wederom inschakelen.