Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische wagen accu's

Vraag gesteld door op 18 december 2020

Wil een smart for two elektrisch aanschaffen hij is van maart 2014 met km stand 23280 km zijn de accu's nog te vertrouwen als ik er nog 8 jaar mee wil rijden ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een elektrische Smart Fortwo van 2014 en u vraagt zich af of de accu nog wel lang genoeg mee kan.

Die vraag is begrijpelijk en is ook inmiddels steeds relevanter nu er steeds meer gebruikte EV's aangeboden worden. Maar een onderzoek onder Tesla-rijders heeft uitgewezen dat vrijwel alle accu’s na 250.000 kilometer nog meer dan 90 procent van hun originele capaciteit hebben. Er is dus sprake van een heel beperkte batterijdegradatie en met het voortschrijden van de techniek wordt de levensduur van accu’s nog steeds langer. 

Nu er wereldwijd duizenden elektrische auto’s zijn van vijf jaar of ouder, blijkt dat vrijwel alle modellen nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accucapaciteit over hebben, waarbij het merendeel zelfs boven de 90 procent zit. Van een inmiddels 6 jaar oude elektrische Smart kunnen voorspellen hoe het accupakket er vervolgens over 8 jaar aan toe zal zijn wordt lastig, maar tot dusver lijkt de batterijdegradatie zeer acceptabel te zijn.