Naar artikel

Boot op trailer

Vraag gesteld door G. v.d. Deijl op 14 december 2020

Mijn auto Mercedes G Klasse 63  AMG kenteken *** heeft een gewicht van 2455 kg.
Betr.: trailer 750 kg. + boot van 2600 kg. !!!
1) max. toegestane breedte trailer met boot  
2) max. lengte trailer + boot + auto  
3) max. gewicht van de boot + trailer
3) welk rijbewijs is verplicht

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft 'n aantal vragen omtrent de genoemde combinatie auto en boot met trailer.

Ik heb geen kenteken van de betreffende boottrailer om vast te stellen of deze het gewicht van de boot mag dragen, maar wat in ieder geval duidelijk is is dat u vast zit aan rijbewijs BE. Het rijbewijs E achter B is immers verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750, in uw geval maar liefst 6.700 kg.

En verder:

Afmetingen aanhangwagens incl. lading (personenauto's):
- De maximale hoogte van een aanhanger is 4,00 meter.
- De maximale breedte is 2,55 meter. Aanvullend geldt in geval van een ondeelbare lading: voor aanhangwagens geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 30cm. Zij moeten de lading markeren indien deze meer dan 10cm buiten elke zijkant van het voertuig uitsteekt.
- De maximale lengte (incl. dissel) is maximaal 12 meter in combinatie met een auto is dit 18 meter.

Uitstekende ondeelbare lading aanhangwagens:
niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. Steekt deze lading meer dan 1 meter uit, dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord.

Tot slot: het maximale toegestane gewicht wat boot + trailer betreft dat de auto mag trekken staat op 3.500 kg volgens uw auto kenteken. Of de trailer zélf de genoemde massa van 2.600 kg aan boot mag dragen kan ik zonder trailer kenteken niet aflezen. U vindt dat echter terug op het kenteken van deze trailer.