Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK en binnenspiegel

Vraag gesteld door J. Roseboom op 15 december 2020

Bij de APK is de auto afgekeurd o.a. omdat er slijtplekken zaten op de binnenspiegel. Nu begreep ik, dat het wel verplicht is om een binnenspiegel te hebben, maar dat je die niet hoeft te gebruiken als er een rechterbuitenspiegel op de auto zit. Rare regel.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de APK met betrekking tot spiegels. De regelgeving is afhankelijk van de datum van ingebruikname van de auto. De regelgeving staat als volgt vermeld in het APK Handboek:

1. Personenauto’s in gebruik genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel.
2. Indien met de in het eerste lid bedoelde binnenspiegel het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet voldoende kan worden overzien, behoeft deze niet aanwezig te zijn.
3. Personenauto’s in gebruik genomen vóór 26 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel en een binnenspiegel.
4. De in het derde lid bedoelde personenauto’s moeten zijn voorzien van een rechterbuitenspiegel, indien met de binnenspiegel het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet voldoende kan worden overzien.
5. Indien de binnenspiegel geen zicht naar achteren mogelijk maakt, behoeft deze niet aanwezig te zijn.
6. De spiegels moeten deugdelijk zijn bevestigd.
7. Het spiegelglas van de verplichte spiegels mag geen verschijnselen van breuk vertonen en mag niet in ernstige mate zijn verweerd.