Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk rijbewijs nodig voor aanhanger

Vraag gesteld door op 28 november 2020

Ik kom op verschillende sites tegen dat ik voor een autoambulance of een dergelijke aanhanger een BE rijbewijs nodig heb. Ik lees op de site van de overheid dat ik ook met een B rijbewijs deze aanhanger kan trekken. Ik snap het niet goed meer. Als ik het goed begrijp mag ik met mijn auto (***) een aanhanger trekken tot het totaal gewicht van 2700 kg (auto plus aanhanger plus lading). Ik wil graag ergens een Mini ophalen (gewicht rond de 800 kg gok ik). Volgens mij moet dat dus lukken met een B rijbewijs:

1300kg eigen auto
400kg aanhanger
800 kg lading
Totaal 2500 kg

Klopt mijn redenering? Zo nee, waar maak ik de fout?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt welk rijbewijs u nodig heeft voor een bepaalde combinatie auto-aanhanger. Als de toegestane maximum massa (kentekengewicht, niet werkelijk gewicht) van auto en aanhanger opgeteld meer is dan 3500 kg, dan is rijbewijs BE of B+ nodig. 

De toegestane maximum massa van de auto is volgens het kentekenbewijs 1900 kg. Als de aanhanger 1600 kg of minder mag wegen, dan is rijbewijs B voldoende. Maar ongeacht het rijbewijs moet ik u wijzen op de maximum aanhangwagenmassa oftewel trekgewicht van genoemde auto. U wilt 1200 kg trekken. De auto mag niet meer dan 800 kg trekken. Deze combinatie is om die reden dus niet toegestaan.