Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak Ford Fiësta 1.25 16V (09-2010)

Vraag gesteld door op 3 december 2020

Ivm e-bikes is de verticale kogeldruk  50kg (instructieboekje) niet voldoende. Bij offerte van Trekhakencentrum kan ik de kogeldruk laten verhogen. Wat houdt dit dan in en is dat wettelijk veroorloofd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

olgens de handleiding van uw Ford Fiesta is er een maximale kogeldruk van toepassing van 50 kg. Dat is onvoldoende toereikend voor e-bikes en drager. De trekhaakleverancier kan een haak leveren met een hogere kogeldruk.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het vermoedelijke gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fiestendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden. Dus een andere haak die volgens het typeplaatje meer gewicht mag hebben is formeel niet de oplossing. Die 50 kg blijft de opgegeven grens waar u zich wettelijk aan moet blijven houden.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is. Maar een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.