Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Traction Control lampje

Vraag gesteld door M. te Nijenhuis op 29 november 2020

We hebben een Toyota Verso bj 2007. Sinds kort brandt af en toe in de bocht ook bij lage snelheid (40 km) het Traction Control lampje even en voel ik het zowel in het stuur als rechts (ik denk rechterachter wiel) dat de auto wat wilmwegschuiven naar de berm. Dit gebeurt alleen in de bocht.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Sinds kort brandt het traction control lampje in uw Toyota Verso af en toe in de bocht. U voelt zowel in het stuur als in het rechterwiel dat de auto wil wegschuiven naar de berm. U vraagt wat hiervan de oorzaak kan zijn.

De tractiecontrole komt in actie als het een doorslippend wiel (in rolrichting) herkent. Het tegenovergestelde van een blokkerend wiel. Tractiecontrole voorkomt het doorslippen van het wiel door het af te remmen. Dat kan links en rechts onafhankelijk.

Kennelijk grijpt de tractiecontrole in terwijl het niet nodig is. De ingreep is voelbaar, de aanleiding onduidelijk. De garage zal de auto moeten controleren. Mogelijk is een sensor niet goed, maakt geen goed contact of is het tandwiel waar de sensor op meet vervuild of beschadigd. Misschien zijn er foutcodes uit te lezen die de garage helpen de storing te lokaliseren en te verhelpen.