Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

SUV die een caravan van 1500 kg kan trekken

Vraag gesteld door F.G. Esser op 1 december 2020

Ik wil een caravan gaan kopen. Ik heb een trekgewicht 1500 kg nodig en ik wil graag een automaat. Ik wil een auto uit 2015-2018 kopen, benzinemotor. Maar ik ben bang voor storingen in de automaat. Zo lees ik op internet problemen over de automaat van Rav4 en van Kadjar, beide auto's die ik anders wel zou kunnen kopen. Zijn er merken/types die in de praktijk het meest betrouwbaar met de automaat zijn?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U zoekt een SUV die een caravan kan en mag trekken van 1500 kg. U wil graag een automaat en las over storingen bij de Renault Kadjar en Toyota RAV4. 
 
Enkele klachten over de automaat van de Kadjar zijn inderdaad via dit platform eerder aan ons voorgelegd. De auto rijdt niet soepel weg vanuit stilstand. Na kort zoeken op internet kom ik deze klacht wel meer tegen. Het is dus een vaker voorkomende klacht. Er is een software update. In een praktijkgeval waarvan verslag is gemaakt op het Renault forum hielp de update niet, en kreeg de dealer het mankement ook niet opgelost.

Automaat-storingen bij de Toyota RAV4 ken ik niet. Wel worden er klachten gemeld over trillingen, veroorzaakt door de aandrijflijn van de hybride RAV4. Daar kan niet iedereen mee leven. Als u geen diesel wilt, is de hybride wel de aangewezen motorisering, omdat de gewone tweeliter wat mij betreft niet over voldoende vermogen en koppel beschikt voor een caravan van 1500 kg. Een RAV4 staat verder bekend als uiterst betrouwbaar. Als alternatief denk ik aan de Mazda CX5.