Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs BE tijdelijk laten schorsen?

Vraag gesteld door J.H. ten Brinke op 3 december 2020

Kun je rijbewijs BE tijdelijk schorsen wegens medicijn gebruik die rijvaardigheid beinvloed?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U vraagt of u uw rijbewijs tijdelijk kunt schorsen wegens medicijngebruik dat de rijvaardigheid beïnvloedt.

Nee, u kunt uw rijbewijs zelf niet schorsen. Dat kan alleen het CBR als er een onderzoek naar de rijgeschiktheid of rijvaardigheid wordt ingesteld. Of uw rijbewijs kan door de politie worden ingevorderd.

U zou natuurlijk zelf kunnen zorgen dat u geen gebruik van uw rijbewijs kunt maken, gedurende de periode dat u het medicijn gebruikt. Wanneer u bewust rijdt met een medicijn dat de rijvaardigheid beïnvloedt, bent u strafbaar.

U zou eventueel ook uw kenteken kunnen schorsen. U kunt dan uw auto voor langere tijd (ten minste 1 jaar) niet gebruiken. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK-plicht. Maar uw auto mag gedurende de periode van schorsing niet op de openbare weg staan.  

Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u het voertuig schorsen. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen (motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK-plicht). De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. U moet wel zelf uw verzekering opzeggen.

Meer informatie over schorsing van het kenteken vindt u op de website van de RDW.