Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Repatriëren oldtimer

Vraag gesteld door R. van Beurden op 3 december 2020

Ik heb een Anwb wegenwacht verzekering voor de auto met een europadekking en ben in het bezit van een volvo 142 uit 1970en heb een oldtimer verzekering via een andere verzekering. Als ik naar mijn zusje in duitsland onderweg met pech of schade kom te staan ,word mijn auto dan wel gerepatrieerd als dit nodig zou zijn. Het gaat mij er om dat ik wanneer niet gerepatrieerd wordt betaal voor een europadekking wat dan zinloos zou zijn en dan beter een nederlanddekking kan nemen
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een klassieke Volvo uit 1970 en u vraagt zich af of deze bij pech in het buitenland wel gerepatrieerd wordt.

Als het economisch verantwoord is zal een auto worden gerepatrieerd. De afstand speelt daarin een grote rol, maar natuurlijk ook hoe zwaar de auto beschadigd of defect is geraakt. Een oldtimer komt in de praktijk vaak terug, zeker als die in goede staat is. Als er geen taxatierapport is, zal op basis van bijvoorbeeld foto's de staat globaal worden beoordeeld. Met een nog representatief taxatierapport zal dat de meest betrouwbare indicatie zijn om te bepalen of repatriëring economisch verantwoord is.

Repatriëring gebeurt meestal met een verzameltransport, dus niet individueel per sleepwagen. Daardoor vallen de kosten vaak lager uit, wat weer gunstig kan zijn voor de beoordeling, mocht het een twijfelgeval zijn.

Als een auto geen economische waarde meer heeft, maar wel emotionele, dan is een repatriëring op eigen kosten bespreekbaar.

 

Reacties

R. Versteege

Auteur - 25 juli 2023

Bij deze reactie van de expert denk ik, dat is mooi. Want zo kunnen wij met onze oude VW-LT bus fijn kamperen en zijn we verzekerd van repatriëring als dat nodig is. Ook in het buitenland.
Maar ik zie dit nergens terug in de voorwaarden van de ANWB. Ik heb zojuist gebeld en krijg van de desbetreffende telefonist dan ook te horen dat zo'n oude bus niet gerepatrieerd zal worden.
Zelfs met ons taxatierapport wordt niets gedaan. Het zou fijn zijn als bovenstaand verhaal van de expert in de voorwaarden gezet kan worden. Dan staat het zwart op wit! Geen discussie mogelijk.

Jos

ANWB Expert - 27 juli 2023

In de algemene voorwaarden staat hierover de volgende opmerking; ''Als de kosten van repatriëring hoger zijn dan de waarde van uw voertuig na de pech, repatriëren wij niet. In overleg met u voeren wij het voertuig, in het land waar deze zich bevindt, in. Eventuele restwaarde komt hiermee te vervallen. Indien u toch wenst dat het voertuig gerepatrieerd wordt, is dit op uw eigen initiatief en zijn de kosten voor uw eigen rekening''.
 
De opmerking van de betreffende telefonist is dus feitelijk onjuist. Zélfs een oude bus kan voor repatriëring in aanmerking komen wanneer het bovenstaande niet van toepassing is. De ANWB Alarmcentrale zal altijd zorgvuldig die inschatting gaan maken en wordt een auto op basis van alleen de leeftijd niet per definitie uitgesloten repatriëring. Het is duidelijk veel genuanceerder.