Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met Michelin Cross Climate band

Vraag gesteld door A.F. Verlaan op 3 december 2020

Michelin Cross Climate banden op een Kia Niro. Na ca. 5.000 km begon het stuur te trillen. Nu na 10.000 km is dat sterk toegenomen. Al 3 x mee bij dealer geweest. Die meent dat het aan de banden ligt. Op deze manier is het autorijden geen pretje meer. Het lijkt mij slecht voor de lagers en de aandrijving. De dealer lost het probleem niet op. Wat nu?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U klaagt over een vervelende trilling in het stuur van uw Kia Niro. De banden zijn Michelin CrossClimate all-seasons. Na 10.000 gereden kilometers is het euvel steeds erger geworden.
 

Dat de dealer richting de banden wijst lijkt me niet onlogisch. Er wel van uitgaande dat de wielen rondom goed uitgebalanceerd zijn er velgen onbeschadigd en geen hoogteslag vertonen. Wanneer je écht andere oorzaken zou willen uitsluiten zou de dealer voor u nog de proef op de som kunnen nemen, om tenminste de voorwielen even te wisselen voor twee andere exemplaren. Dan is de kans best groot dat door dit experiment wordt aangetoond dat het toch echt een bandenprobleem is.

Dan moet u zich richten tot de verkoper van deze CrossClimates. U hoeft een dergelijke trilling bij 5.000 km immers niet te verwachten wanneer er geen sprake kan zijn van een externe oorzaak. Dus banden en velgen zijn onbeschadigd en blijkt na het genoemde experiment het toch écht aan de banden te liggen. Dat moet u gewoon de verkoper van deze Michelins aanspreken en eisen dat u een deugdelijk setje krijgt. Misschien wel met een bijbetaling vanwege de inmiddels opgelopen gebruikersslijtage. Maar de verantwoordelijke partij moet het wel oplossen.